Minimalisti ei haali materiaa

Minimalisti ei odota palkkapäivää, jotta voisi ostaa uusinta elektroniikkaa, uusia vaatteita, hienon auton, paljon sisustustavaraa ja kaapillisen kenkiä. Materiaonnellisuuden sijaan hän käyttää rahaa palveluihin, itseensä, elämyksiin, hyväntekeväisyyteen tai mihin vain muuhun, mikä ei ole tavaraa. 

Synnynnäinen minimalisti?

Tavaroiden haaliminen ei ole koskaan kiinnostanut minua. En ole merkkitietoinen, vaan olen aina halunnut ostaa edulliset vaatteet marketista ja kosmetiikan alennushyllyiltä. Sen sijaan, että keräisin materiaa, käytän rahani elämyksiin ja palveluihin.

Koen olevani synnynnäinen minimalisti. Tästä huolimatta kotonani on normaalin verran tavaraa. Täällä asuu myös puolisoni, jota en ole pakottanut mukaan askeettiseen elämääni.

Minimalismi

Minimalismin aloittaminen

Tärkeintä on aloittaa siitä, ettei osta lisää tavaraa, jotka ei oikeastaan tuota iloa, kuin ehkä juuri sen ostopäivän verran. Tavaraa, joille oikeastaan ei ole käyttöä, mutta ostit sen, koska se näytti kivalta tai luulet käyttäväsi sitä joskus myöhemmin. Ostat vain sen, mitä oikeasti tarvitset.

Kun menet kauppaan, mieti ensin, tarvitsetko sitä oikeasti vai ostatko vain ostamisen ilosta. Muuten missään tavaroiden karsimisessa ei ole mitään järkeä, vaan siitä tulee loputon suo.

Säilytä ainoastaan tarpeellinen

Itse mittaan oikeasti tarpeellisen ja turhan ajassa. Olenko tarvinnut jotain asiaa vuoden sisällä? Miksi en ole tarvinnut? Koska tulen tarvitsemaan? Kuinka realistinen tämä ajatus on, että tämä hetki joskus tulee?

Hyviä vinkkejä tavaroiden säästämiseen saa esimerkiksi tästä  Facebook-ryhmästä. Yksi parhaiten omaan mieleeni jääneitä vinkkejä liittyy vanhojen valokuvien säilyttämiseen. Sillä kansiot on usein isoja – heitä kansiot pois ja laita valokuvat säilöön johonkin pienempään esineeseen, kuten purkkiin.

Jotkut esineet ovat tunnearvoltaan suurempia, joiden säilyttäminen on mielestäni enemmän kuin ok. Kuitenkaan ihan kaikkea ei kannata säästää sen varjolla.

Näin minä olen rajannut

Itselläni on noin 40 x 30 cm pahvilaatikko, joka on muistolaatikko. Sinne saan säästää sellaisia muistoja, joita haluaisin säilyttää. Kun tila alkaa loppumaan, eikä tuoreemmat muistoesineet enää mahdu sinne, on aika käydä sisältö läpi. Niin siinä vain yleensä käy, että aika on kullannut muistot. Osa tavaroiden muistoista on jo haalistunut, eikä niiden säilyttäminen tunnu enää niin tärkeältä.

Vaatteet, jotka on valmiiksi liian pienet tai isot. Et tarvitse niitä, jätä ostamatta. Ota vaikka kuva mielummin ja osta sitten, kun olet lihonut tai laihtunut vaatteiden kokoon. Samoin tavarat, mitkä haluaisit laittaa esille sitten, kun sinulla on isompi talo. Osta sitten, kun sinulla on se isompi talo.