En halua enää postia enkä postilaatikkoa

06.09.2019

Ollaan saatu viimepäivinä seurata monivaiheista Posti-gatea, jossa työntekijöiden palkkoja leikataan, samalla kun toimitusjohtajaa saa muhkeaa kuukausipalkkaa bonuksineen. Itse nautin sääntelyn, monopolien ja suojatyöpaikkojen, tai siis virkojen lakkauttamisesta ja julkisen sektorin kaventamisesta. Miksi? Koska mielestäni tasapuolinen kilpailu ilman erikoisoikeuksia auttaa asiakkaita saamaan parasta mahdollista palvelua parhaaseen mahdolliseen hintaan.

Posti on yksi erittäin esimerkillinen yritys, jonka valtionomistusta en meinaa ymmärtää. En tunne yrityksen historiaa, mutta postin ydinliiketoiminnassa on monta yksityisomisteista kilpailijaa, jotka hoitavat hommat Postia paremmin.

Oikeasti en halua enää edes pitää postilaatikkoa tai vastaanottaa minkäänlaista postia. Olen vannoutunut digi-ihminen ja haluan kaiken tulevan minulle sähköisesti. En kerta kaikkiaan halua mitään postia kotiin, pihassa olevaan (kaiken lisäksi lukottomaan) postilaatikkoon.

Sydämeni heittää aina häränpyllyä, kun naapuri kertoo kirjekuorieni löytyneen heidän laatikostaan, mutta laittoi meidän laatikkoon. Onhan se haasteellista, kun on kolme laatikkoa, joista vasemmassa lukee A, keskimmäisessä ei mitään ja oikean puolimmaisessa lukee C. Missähän se B-asunnon postilaatikko voisi olla?

Sähköisesti laitettu posti tulee aina oikeaan osoitteeseen ja sen säilyttäminen ja arkistointi on helppoa. Hyvin otsikoidut postit on helppo hakea vuosienkin päästä sähköpostiohjelman hakutoiminnon avulla. Ei tarvitse skannata tai kuvata mitään papereita, sen kun vain tallentaa koneelle tai pilvipalveluun tarpeelliset tiedostot.

Ja onhan se myös ympäristöystävällistä. Miksi tulostaa turhaan? Miksi käyttää kirjekuoria ja postimerkkejä turhaan? Sähköiset viestit myös tulee heti perille, mikä ei ole Postin tai jo vuosia kutsutun ”etana-postin” tapaista sitten ollenkaan.

Tietoturvan nimissä sähköinen on aina parempi. Äidilleni tuli tänä kesänä postia ja hän pyysi minua parempinäköisenä avaamaan ja lukemaan, mitä KELA oli hänelle laittanut. Silmät lautasen kokoisina katsoin, että yhteystiedoissa oli tietysti kokonaiset yhteystiedot, koko nimi osoitteeneen ja viestin ensimmäinen osio sisälsi kokonaisen henkilötunnuksen. Siis kaikki mahdolliset henkilötiedot puolikkaan A4-kirjeen kokoisella alueella, pyörimässä Postin mukana ympäri maata! On suorastaan ihme, ettei henkilötietojen varastaminen ja niillä esimerkiksi pikalainojen ottaminen ole kansallinen ongelma.

Postiluukku se on vasta pahin syöpä

Kerrostaloissa oleva postiluukku se on vasta kaiken huippu. Se surkea reikä ovessa on pelottava, turha ja hankala.

Sieltä ei ensinnäkään mahdu kuin tavalliset kirjeet. Oma vanhanaikainen postilaatikko on sentään sen verran iso, että sinne voi tunkea jopa pienen paketin. Lisäksi tsemppaan kyllä postinjakajia, etenkin hissittömissä kerrostaloissa.

Postiluukku on pelottava elementti. Ikävää ajatella, että joku voisi kurkistella sieltä asuntooni. Kaikissa kerrostaloasunnoissa ei ole edes väliovea.

Tämä on ensinnäkin valtava paloturvallisuusriski – viikon postit ja mainokset ovimatolla, ei väliovea, joku tuikkaa palavan esineen sisään postiluukusta yöllä. Ensin syttyy mainokset ja postit, sitten ovimatto, sitten naulakon alla olevat kengät ja siitä eteenpäin. Hyppää siinä sitten parvekkeelta alas.

Jenkkileffoissahan kerrostalojen postit on toteutettu paljon turvallisemmin – sisäänkäyntikerroksessa on nykyisten ruokakauppojen pakettipisteiden kaltainen kaapisto, jossa jokaiselle asunnolle on omat luukkunsa. Jokainen nappaa avaimella postinsa mukaan lukollisesta lokerostaan samalla, kun tulee vaikka töistä.

Siinä kiittää postinjakaja sekä paloturvallisuus. Liputan tämän puolesta, jos oikeasti postia täytyy kotiin asti kantaa vielä ensi vuosikymmenellä.

Kerrataanpa vielä sähköisen postin hyödyt

Tuli niin hieno lista sähköisen postin hyödyistä paperiseen postiin verrattuna, että otetaan lista vielä ranskalaisilla viivoilla. Tätä listaa ei tarvinnut edes etukäteen mielessään makustella, vaan se tuli ihan suoraan sydämestä kirjoittamisen lomassa.

  • Ympäristö kiittää
  • Tulee varmemmin ylipäätään perille
  • Tulee varmemmin oikealle vastaanottajalle
  •  Tulee perille realiajassa, eikä parin päivän viiveellä
  •  Vaikeampi varastaa
  •  Helpompi arkistoida joko sähköpostiohjelmaan, pilvipalveluun tai tietokoneelle
  •  Helpompi jakaa myös muille halutuille vastaanottajille
  •  Paloturvallisuus
  • Tietoturvallisuus

Mikä on sinun tekosyysi liputtaa fyysisen postin perään?

Jos nyt ihan pakko olisi vastaanottaa jotain fyysistä postia (en kyllä tiedä mitä), niin voisin hyvin hakea postit pakettini kanssa lähikaupastani tai joltain Postin pisteeltä. En ylipäätään tilaa verkkokaupoista mitään (sillä en osta mitään), joten en ole täysin varma, mikä on nykyään paras tapa vastaanottaa postipaketteja.

Sinua voisi kiinnostaa myös

Some vie koulukiusaamisen uudelle tasolle

16.10.2019

Mulla on viha-rakkaus-suhde someen. Toisinaan tulen onnelliseksi, kun löydän jotain uutta mielenkiintoista tai luen hyvän tarinan siitä, miten joku on esimerkiksi menestynyt elämässään. Toisinaan taas tulen hyvin vihaiseksi, kun luen mulkkujen kommentteja, jotka löytävät tiensä aiheeseen kuin aiheeseen.

Provikkapalkkaus on haasteellinen palkkaustapa​

10.02.2020

Mielenkiintoni on herättänyt lähiaikoina Elisan / Enian tapaus, jossa puhelinmyyjät ovat käyttäneet kyseenalaisia keinoja kalliimpien liittymäpakettien myynnissä. Tämä on itselleni rakas aihe, sillä en usko ollenkaan provikkapohjaiseen työntekoon.