Finlayson - pelkkiä lakanoita?

18.09.2018

Finlaysonissa on paljon asioita, miksi arvostan heitä kovin paljon. Ensinnäkin pitkä historia, sillä yritys on perustettu vuonna 1820. Sen lisäksi he eivät vain luettele arvojaan nettisivuilleen, vaan tekevät oikeasti näkyviä ja keskustelua herättäviä tekoja epäkohtien kitkemiseksi. Finlayson on ehdottomasti yritys, jota kaikkien vastuullisuuden ja tasa-arvon kannattajien sekä markkinointipäättäjien kannattaa seurata. Tempaukset eivät varmasti ole loppumassa tähän.

Finlayson on varmasti valtaosalle edes nimeltään tuttu. Sen verran pitkä historia ja vahva brändi yrityksellä on, että varmasti moni aikuisikään ehtinyt sen nimeltä tietää. Moni osaa yhdistää sen myös kodin tekstiileihin.

Vuonna 2017 somekanavani tulvivat Finlaysonia. Finlayson nimittäin aloitti näkyvän kampanjan, jonka aikana naiset maksavat euron tuotteista 83 senttiä. Tämä kampanja oli kannanotto miesten ja naisten välisiin palkkaeroihin – sama ero on laskukaavasta riippuen myös suomalaisten naisten ja miesten palkoissa.

Kampanja oli niin raju, että se poiki lukuisia kanteluja ja varoituksen eettiseltä neuvostolta. Eikä siinä vielä mitään – Finlayson pisti paremmaksi ja tussasi vain punakynällä raskaimmat kohdat yli! Lopputulosta ja sen lävitse näkyvää hyllytettyä edeltäjää voi ihailla täällä. Yksi parhaita näkemiäni mainoksia.

En ole varma, huomasiko mediat (ainakaan minun feedeille asti ei päätynyt), että vuonna 2018 aloitetun kansalaisaloitteen tyttöjen silpomisen kieltämiseksi edustaja on Finlaysonin toimitusjohtaja ja omistaja Jukka Kurttila. Yli 50 000 allekirjoittajan raja ylittyi elokuussa 2018.

Finlaysonin vastuulliset teot ei rajoitu pelkästään naisten tasa-arvoon. Myös muu tasa-arvo, kuten rasismi, on selvästi Finlaysonin arvolistalla.

Tavaratalo Kärkkäinen on porskutellut medioissa omistajayrittäjän yhteyksistä juutalaisvastaiseen propagandaan. Kärkkäinen on myös joutunut tehdä toimia ihmisten uudelleenvakuutteluun ja syyttömyytensä todistamiseen.

Näiden kohujen alla useat yritykset ovat harkinneet uudestaan omien tuotteidensa jälleenmyyntiä Kärkkäisellä. Moni on kuitenkin tullut siihen tulokseen, että seuraillaan tilanteen kehittymistä, mutta jatketaan yhteistyön tekemistä. Finlayson on omien tietojeni mukaan ainoita yrityksiä, jotka todellisuudessa lopetti yhteistyön.

Tom of Finland -mallistosta on jo muutama vuosi enemmän aikaa, mutta merkittävä teko se oli sekin. Etenkin, kun mallisto on nimenomaan suunniteltu vientituotteeksi ulkomaille.

Osaatko nimetä jonkun yrityksen, joka on muutaman viimeisen vuoden aikana tehnyt yhtä monta näkyvää, arvoihin liittyvää tempausta? Nämä tempaukset ja arvoteot on nimittäin täysin vapaaehtoisia riskejä, mitä yritys ottaa, eihän lakanoilla oikeasti ole mitään tekemistä naisten silpomisen kanssa.

Kannanotot on brändityötä, missä yritykset voi vahvistaa mainettaan samanmielisten asiakkaiden keskuudessa. Ja onhan yrityksillä myös paljon valtaa, aivan kuin mediallakin, massojen liikuttamiseksi.

Sinua voisi kiinnostaa myös

Lidl tuli ja vei

20.10.2018

Helppoa ei ollut tämänkään markkinahäirikön alkutaival, mutta nyt on oma paikka lunastettu suomalaisten arjesssa ja sydämissä. Markkinoinnin puolelta taas Lidl on sellainen, jonka työtä kannattaa ehdottomasti seurata. Ennalta-arvaamaton, tunteikas, vastuullinen.

R-kioski ja kahvivitsi

27.09.2018

Miten voi olla, että R-kioskit vain porskuttaa, vaikka verkkokaupat vie kaikki ostajat perinteisiltä kivijaloilta? Mitä seuraavaksi R-kioskilta voi ostaa? Alkusyksyllä 2018 R-kioski kertoi, että jokainen kahvin ostaja saa vitsin kaupan päälle. Kysy kassalta!