Henna Ihalainen

Vähemmän digiä, enemmän oikeita kohtaamisia

Back to basics

Millainen tyyppi on minimalisti?

Minimalisti ei keräile materiaa

Minimalisti ei odota palkkapäivää, jotta voisi ostaa uusinta elektroniikkaa, uusia vaatteita, hienon auton, paljon sisustustavaraa ja kaapillisen kenkiä.

Materiaonnellisuuden sijaan hän käyttää rahaa palveluihin, itseensä, elämyksiin, hyväntekeväisyyteen tai mihin vain muuhun, mikä ei ole tavaraa. Kuka mitenkin.

Minimalismille ei ole tarkkoja määritteitä ja minimalismia on monenlaista.

Osalla tavaroiden vähentäminen on vasta suunnittelulistalla. Osa on karsinut tavaramääriä jo todella pieneksi. Esimerkkinä tästä kannattaa tutustua minimalismi.netin Teemun aikaansaannoksiin.

Minäkin haluaisin nurkkiini vähemmän roinaa, mistä aloitan?

Osta ainoastaan tarpeellinen

Netistä, kuten muiden minimalistien blogeista, löytyy paljon hyviä vinkkejä aloittamiseen. Lisäksi kannattaa liittyä Facebookin Minimalismi elämäntapana – vähempi parempi -ryhmään.

Tärkeintä on aloittaa siitä, ettei osta lisää tavaraa, jotka ei oikeastaan tuota iloa, kuin ehkä juuri sen ostopäivän verran. Tavaraa, joille oikeastaan ei ole käyttöä, mutta ostit sen, koska se näytti kivalta tai luulet käyttäväsi sitä joskus myöhemmin. Ostat vain sen, mitä oikeasti tarvitset.

Kun menet kauppaan – mieti ensin, tarvitsetko sitä oikeasti vai ostatko vain ostamisen ilosta. Muuten missään tavaroiden karsimisessa ei ole mitään järkeä, vaan siitä tulee loputon suo.

Mitä sitten voi säästää?

Säilytä ainoastaan tarpeellinen

Itse mittaan oikeasti tarpeellisen ja turhan ajassa. Olenko tarvinnut jotain asiaa vuoden sisällä? Miksi en ole tarvinnut? Koska tulen tarvitsemaan? Kuinka realistinen tämä ajatus on, että tämä hetki joskus tulee?

Hyviä vinkkejä tavaroiden säästämiseen saa esimerkiksi jo aiemminkin linkkaamastani Facebook-ryhmästä. Yksi parhaiten omaan mieleeni jääneitä vinkkejä liittyy vanhojen valokuvien säilyttämiseen. Sillä kansiot on usein isoja – heitä kansiot pois ja laita valokuvat säilöön johonkin pienempään esineeseen, kuten purkkiin.

Jotkut esineet ovat tunnearvoltaan suurempia, joiden säilyttäminen on mielestäni enemmän kuin ok. Kuitenkaan ihan kaikkea ei kannata säästää sen varjolla.

Itselläni on noin 40 x 30 cm pahvilaatikko, joka on muistolaatikko. Sinne saan säästää sellaisia muistoja, joita haluaisin säilyttää. Kun tila alkaa loppumaan, eikä tuoreemmat muistoesineet enää mahdu sinne, on aika käydä sisältö läpi. Niin siinä vain yleensä käy, että aika on kullannut muistot. Osa tavaroiden muistoista on jo haalistunut, eikä niiden säilyttäminen tunnu enää niin tärkeältä.

Vaatteet, jotka on valmiiksi liian pienet tai isot. Et tarvitse niitä, jätä ostamatta. Ota vaikka kuva mielummin ja osta sitten, kun olet lihonut tai laihtunut vaatteiden kokoon. Samoin tavarat, mitkä haluaisit laittaa esille sitten, kun sinulla on isompi talo. Osta sitten, kun sinulla on se isompi talo.

Millainen minimalisti minä olen?

Synnynnäinen minimalisti

Tavaroiden haaliminen ei ole oikeastaan koskaan kiinnostanut minua. En ole ollut koskaan merkkitietoinen, vaan olen aina halunnut ostaa edulliset vaatteet marketista ja kosmetiikan alennushyllyiltä.

Sen sijaan, että keräisin materiaa, käytän rahani elämyksiin ja palveluihin.

Vaikka olenkin synnynnäinen minimalismi, on kotonani normaalin verran tavaraa. Se johtuu siitä, että kotonani asuu myös mieheni, jolla oli normaali määrä tavaraa jo tavatessamme.

Vaikka itse haluan ylimääräisestä tavarasta luopua, en voi pakottaa siihen toista. Voin vain itse olla hankkimatta tavaraa ja niin aion elää jatkossakin.

Siivotaanko yhdessä?

Kaappien siivoustalkoot

Nyt aletaan hävittämään tavaraa. Jos hävität tavaroitasi yksin, saatat olla liian lepsu, etkä raaski heittää haluamaasi määrää tavaroita pois.

Hanki siis karsimiskaveri. Jos sinulta ei löydy sellaista omasta takaa, tilaa minut. Olen kriittinen ja ihan kiva. Heitän myös aika paljon vitsejä, joten jos et pidä niistä, kannattaa harkita vielä kertaalleen.

Kerro viestissä, kuinka paljon haluaisit alkaa tavaraa karsimaan ja mikä olisi toiveajankohtasi karsimiselle. Sovitaan yhdessä tarkemmin karsimisen toteuttamisesta.

äiti

Okei, ehkä viisi samanlaista villapaitaa on liikaa. Etenkin, jos niitä voi käyttää vasta sitten, kun on laihtunut pari numeroa. Ja ne on odottaneet kaapissa jo kymmenen vuotta. Ehkä pärjään sillä yhdellä, joka näistä on suosikkini.

Tursuileviin kaappeihin kyllästynyt

-

Hessun äiti