R-kioski ja kaupanpäällisvitsi

27.09.2018

R-kioski se vaan porskuttaa, vaikka kivijalat kuolee ympärillä. Olen viime vuosina osallistunut muutamillekin messuille Helsingin Messukeskuksessa. R-kioski on yleensä ollut samaisilla messuilla näytteilleasettajana ja olen käynyt mukavia keskusteluja heidän ständillään. Olemme puhuneet esimerkiksi R-kioskin kauppiasmallista.

Jos lähdetään miettimään miten paljon haasteita perinteiselle kioskitoiminnalle on luonut kehityksen kehittyminen, S-ryhmä ja K-ryhmä, huoltoasemat ja Veikkauksen nettipelit, on täysi ihme, että R-kioski vielä niin kovin vahvasti porskuttaa eteenpäin. Se on vaatinut ihan valtavan määrän työtä ja uusiutumiskykyä, että tähän asti ollaan hengissä päästy. 

Kävitkö sinäkin lapsena karkkikioskilla? Niin varmaan vielä valtaosa meistä tätä lukevista kävi. Tämän päivät lapset eivät varmasti käy viikkorahoillaan enää ainakaan karkkikioskilla – ehkä korkeintaan lähimmällä ABC-asemalla.

Joko itse käyn vääriin aikoihin kaupassa, mutta harvemmin oikeastaan lapsia näkee ilman aikuisia ostoksilla. Ellei puhuta jo varhaisteineistä, usein pojista, jotka saattaa käydä energiajuomaostoksilla. Tästäkin yhdistelmästä on paljon medioissa puhuttu ja mielipide minulta asiaan myös löytyy.

Minunkin lapsuudessa lähistöllä oli pieni karkkikioski. Viikkorahat kun sai, pyöräiltiin pienillä Helkamoilla saman tien karkkikioskille. Ensin annettiin kioskitädille rahat ja sitten alettiin kertomaan, minkälaisilla namuilla pussi täytetään. Se oli ihanaa. Sen lisäksi kioskilta sai pitkiä ja suippoja mehujäitä. Kun osti vadelmanmakuisen eli sinisen, muutti myös kieli värinsä siniseksi. Mitä muistoja. Moni voi varmasti samaistua tähän tarinaan.

Kuitenkaan tänä päivänä karkkikioskeja ei enää ole. Kotiseuduillani Haminassa itse kioskirakennukset on vielä tallella, mutta ne ovat nykyään kebab-pizzeriakioskeja. Hyviä kioskeja tietysti nekin. Toivottavasti edes heillä riittää tarpeeksi maksavia asiakkaita, sillä näillä ravintoloilla on tärkeä työllistävä vaikutus.

Alkusyksystä 2018 mediat kertoivat, että R-kioskilta kahvin ostaja saa vitsin kaupan päälle. Siis ihan oikean, vanhan ajan puujalkavitsin. Kampanjan ideaksi R-kioski kertoo, että vitsien tarkoitus on piristää kesälomiltaan taas syksynä palaavaa työkansaa. Työhön palaaminen pitkältä lomalta ei tunnetusti ole helppoa. Ajoitus ei ole siis sattumalta koulujen alku elokuussa.

Huumorin suurena ystävänä ideahan on täysin nerokas ja meinasin lähteä samoin tein ostamaan R-kioskilta kahvia. Muutama päivä tämän jälkeen osallistuin Helsingin keskustassa järjestettävälle LinkedIn-sokkopiknikille, mitä ennen olin sopinut tapaamisen uuden tuttavuuden kanssa. Kävimme sattumalta R-kioskilla ostamassa matkakahvit, mutta en tietenkään siinä vaiheessa muistanut koko kahvijuttua. Muistin vitsikampanjan vasta parin tunnin päästä ja meinasin jo lähteä marssimaan takaisin R-kioskille. 

Kerroin piknik-seuralleni kampanjasta ja tapahtuneesta, jonka jälkeen tämä kahvin ostaja kertoi säilyttävänsä kaikki kuitit. Aloimme katsomaan kuittia tarkemmin ja siellähän se vitsi lukikin! Päivä oli pelastettu, eikä tarvinnut enää iltakuuden jälkeen lähteä ostamaan kahvia pelkän vitsin takia. Se olisi ollut kohtalokasta, sillä kahvi vaikuttaa minuun vielä harvinaisen hyvin. Niin monta valvottua yötä, joiden taustalla on ollut liian myöhään juotu kahvi.

R-kioskithan ovat uudistaneet nahkaansa jatkuvasti. Ensin R-kioskeihin ilmestyi junalippujen ostomahdollisuus, sitten Matkahuollon korttien lataaminen, puheajan lataus ja jopa kalastusluvat.  Myöhemmin tuli vielä pääkaupunkiseudulla mahdollisuus ladata HSL:n matkakortit sekä passien noutopiste. Myös postipaketit ovat auttaneet, jotta kioskien ovet käyvät. Sehän se on kioskille tärkeintä – oven käyminen.

Myös itse käyn usein R-kioskilla. Syy on Helsingin seudun liikenteen matkakortin lataaminen ja toisinaan myös tupakan ostaminen. Olen saanut S-ryhmän ja K-ryhmän kaupoista välillä vähän ristiriitaista tietoa, miksi entisiä ”klikkitupakoita”, nykyisiä klikkitupakoita valmiiksi klikattuna, ei usein ole saatavilla. 

Päällimmäisenä ohjeena kassalla ruokaostoksien yhteydessä on jäänyt mieleen, että kannattaa suosiolla käydä R-kioskilta ostamassa tupakat, koska heidän valikoimat on laajempia ja yleensä kaikki merkit ja maut on saatavilla. R-kioskit ovat siis panostaneet siihen, että heidän valikoimistaan löytyy niin paljon tarvittavia  asioita, että ovi käy. Esimerkiksi matkaliput onkin varsin hyvä keino saada ovi käymään. 

Jos edessä on pitkä matka, R-kioskilta on helppo napata jotain evästä mukaan. Jos taas henkilö käyttää julkisia työmatkoihinsa, alkaa etenkin kotiinpaluumatkalla nälkä jo painamaan ja verensokeri laskemaan. Siinä jos jossain on helppo ostaa jotain heräteostoksia, kuten paistopistetuotteita tai muita snäcksejä.

Mikä voisi olla seuraava askel?

Niin kuin moni tietää, Kiinasta tilattujen tuotteiden matka Kiinasta suoraan kotiovelle on pitkä. Pakettia saa yleensä odotella ainakin kuukauden. Olisikohan R-kioskilla tässä mahdollisuus saada ovi käymään vielä tiuhemmin? Nälkäiset ja väsyneet matkaajat nappaavat paketit, lataavat matkakortit ja ostavat nälissään vielä jotain verensokeria nostattavaa.

Toinen hyvä vaihtoehto voisi olla edullisen tuotemerkin tuominen valikoimiin. Mahdollisesti yhteistyössä S-ryhmän ja K-ryhmän halpamerkkien (Pirkka, Rainbow) kanssa yhteistyössä tai miksei jopa oma R-kioskin välipalasarja, koostettuna eniten ostetuista tuotteista. Näistähän onkin jo pientä esimakua, kuten Ärrä-vesi ja irtokarkkien Ärräpussit.

Molemmissa vaihtoehdoissa haaste on se, että liiketilat on usein hyvin pieniä. Jostain joutuu ehkä jopa karsimaan. Tämän takia matkakortit, passit ja kalastusluvat on hyviä, koska ne on joko digitaalisia tai hyvin pieniin tiloihin mahtuvia. Digitaalisten tuotteiden kilpailijana ja vaarana on kuitenkin verkkokaupat ja koko ajan uudistuvat tunnistus- ja tietoturvallisuusmahdollisuudet.

Aika näyttää! Ainut varma on se, ettei R-kioskilla varmasti jäädä ainakaan peukaloita pyörittelemään.

Sinua voisi kiinnostaa myös

Lidl tuli ja vei

20.10.2018

Helppoa ei ollut tämänkään markkinahäirikön alkutaival, mutta nyt on oma paikka lunastettu suomalaisten arjesssa ja sydämissä. Markkinoinnin puolelta taas Lidl on sellainen, jonka työtä kannattaa ehdottomasti seurata. Ennalta-arvaamaton, tunteikas, vastuullinen.

Finlayson - vain lakanoita?

18.09.2018

Onko Finlayson sinullekin vain kivijalkakauppa, mistä voit ostaa laadukkaita lakanoita ja pyyhkeitä laadukkaaseen hintaan? Kun tarkemmin katsoo, Finlayson on itse asiassa melkoinen arvotaistelija, etenkin tasa-arvon puolesta.