Oletko nalkuttaja? Näin siitä pääsee eroon

27.10.2018

Minä olen entinen nalkuttaja. Olen asunut pari kertaa lyhyessä avoliitossa ja olen muutenkin seurustellut ahkerasti. Ai että kun ärsyttää, kun toinen ei hoida omia asioitaan. Kuinka monta kertaa pitää sanoa, että älä heittele vaatteitasi alakertaan vieviin portaisiin, sillä joku voi niihin liukastua. Tai jos heittelet, niin korjaa ne edes kahden päivän sisällä. 

Tällaisia ajatuksia käy meidän kaikkien päässä. On eri asia, käykö ne vain mielessä vai ilmaiseeko ne ja miten. Taidot ehkä kasvaa myös iän ja kokemuksen myötä, mutta tässä pieni tarina siitä, miten sain itse lopetettua ylimääräisen nalkuttamisen.

Nalkuttamiseen liittyy mukavuuden ja kodikkuuden tunne. Nalkutuksen uhreja on pääasiassa oma puoliso ja lapset, sillä he ovat tuttuja ja turvallisia nalkutuksen kohteita. He eivät hätkähdä pienistä, vaan kuuntelee, ärsyyntyy ja jatkaa samaan malliin. Ainakin johonkin asti.

Nalkuttaminen on helppoa. Turvallisen nalkutuksen kohteen lisäksi tarvitaan vain sopiva mielentila ja omista tavoista poikkeava käytös tai tapahtuma. Monien nalkuttaminen liittyy yleensä arjen askareisiin, kuten kotitöihin. ”Olen sanonut sata kertaa, että kun vuoka tyhjenee ruuasta, se pitää laittaa likoamaan eikä antaa kuivua pöydälle. Mikä siinä on ettei mene perille?” Tarkoittaa samaa kuin: ”Minä määrään täällä. Vuoka liotetaan heti, kun se tyhjenee. Sinä tottelet”.

Sillä nalkuttamiseen liittyy vahvasti tuttu ja turvallinen nalkuttamisen kohde, nalkuttamisen lopettamiseksi kannattaa hankkiutua vähemmän tuttujen ja turvallisten nalkutuksen kohteiden luo.

Hankkiudu henkiseen pakkohoitoon

Oma nalkuttamiseni taso lävähti vasten kasvojani, kun lähdin vaihto-opiskelemaan. Olin tiennyt tavastani toki aikaisemminkin, mutta en osannut lopettaa sitä. Vaihtoon lähdin yhdessä luokkakaverini kanssa. Vietimme toki aikaa samassa porukassa koulussa ennen vaihtoon lähtöäkin, muttemme olleet sen suurempia ystäviä.

Vaihtoon lähtiessä muutimme samaan asuntoon lisäksemme yhdeksän muun vaihto-opiskelijan kanssa. Asunnossamme meillä oli yhteinen makuuhuone. Tämän lisäksi olimme samassa koulussa, samalla luokalla ja valitsimme kaikki samat kurssit, mitä opiskelimme vaihdossa ollessa. Käytännössä vaihto-opiskeluni tarkoitti sitä, että tulisin olemaan puoli vuotta luokkakaverini kanssa kuin liimattuja yhteen.

Sillä emme tunteneet toisiamme kovin hyvin lähtövaiheessa, ensimmäiset kuukaudet lähinnä tutustuimme toisiimme. Tutustumisvaiheessa nalkuttamisen kynnys nousee, sillä se saattaa aiheuttaa ajateltua suurempia konfliktejä. Enhän voi tietää, missä toisen ärsyyntymisen raja menee. Jotta pärjäisimme puoli vuotta sulassa sovussa, piti miettiä omaa käytöstä jatkuvasti.

Miten vältän konflikteja? Jos konflikteja tulee, elämästä tulee todella tukalaa. Jos välit menevät poikki, jään aivan yksin vieraaseen maahan – jakaen konfliktikaverin kanssa saman makuuhuoneen, kodin, harrastukset, koulun sekä kaveripiirin. Tietysti jokaisella on omat totutut siivous- ja muut arkikäytännöt. Tällä kertaa niistä ei keskusteltu, vaan me molemmat selvästi luotettiin siihen, että pyritään pitämään hyvin keskiverto siisteystaso.

Tietysti toisinaan meille molemmille tuli asioita, mistä toiselle olisi halunnut vähän nalkuttaa, kuten roskien vieminen. Näin ei kuitenkaan tehty, vaan me molemmat sopeuduttiin tilanteeseen ja oltiin, kuin ei huomattaisikaan roskia tursuilevia roskiksia.

Vaihto-opiskelu sujui paremmin kuin hyvin. Matkustimme vielä puolen vuoden symbioosissa elämisen jälkeen Suomeen kolme viikkoa pitkin Eurooppaa.  Kun aloimme miettiä seuraavia suunnitelmia, päätimme muuttaa yhteen vielä Suomessakin. Otimme tosin varovasti etäisyyttä ja hankimme molemmille omat makuuhuoneet.

Nalkuttamisen jättäminen jäi vaihto-opiskelusta päälle. Kun muutin mieheni kanssa yhteen, en jatkanut enää vanhaa tapaani. Kun puoli vuotta jouduin varomaan sanojani tarkasti, se jäi päälle. Huomasin hyvin nopeasti vaihdossa ollessa, ettei nalkuttamatta jättämisen jälkeen unohtaa nopeasti nalkuttamisen taidon. Ne asiat, mistä olisin vielä aikasemmin nalkuttanut toistuvasti, jäi kokonaan huomaamatta. Tursuilevat roskikset ei enää ärsyttäneet, vaan asenteesta tuli enemmän hällä väliä. Hällä väliä -asenteesta huolimatta siisteystaso pysyi melko keskiverrossa, eikä siisteystasoa heittänyt silti ranttaliksi.

Henkinen pakkohoitoni toimi erittäin hyvin. Kun huomasin vaihto-opiskelun aikana, että elämä on paljon mieluisampaa ilman negatiivissävyistä nalkuttamista, en ole kaivannut sitä enää yhtään.

Sinua voisi kiinnostaa myös

Provikkapalkkaus on haasteellinen palkkaustapa​

10.02.2020

Mielenkiintoni on herättänyt lähiaikoina Elisan / Enian tapaus, jossa puhelinmyyjät ovat käyttäneet kyseenalaisia keinoja kalliimpien liittymäpakettien myynnissä. Tämä on itselleni rakas aihe, sillä en usko ollenkaan provikkapohjaiseen työntekoon.

Teitittely historian kirjoihin

11.10.2018

“Mitä teille saisi olla?” “Jaa kenelle meille, yksin olen tulossa?”. Eiköhän jätetä teitittely jo historian kirjoihin. Aion omalta osaltani vaikuttaa parhaani mukaan teitittelyn lopettamiseen.