Paras lanka villasukkiin

Sunnuntaina 10.05.2020

Opettelin toissatalvena uudelleen taidon, jonka olen vuosien varrella unohtanut – villasukkien neulomisen. Olen edellisen kerran tehnyt villasukkia joskus yläasteella, mutta nyt huomasin tarvitsevani jotain sellaista tekemistä, jonka tuotosta voisin hypistellä käsissäni. Viestintä- ja markkinointihommat (leipätyöni) on ihan jees, mutta onhan fyysisissä esineissä ihan eri fiilis. En voi hypistellä onnistunutta Facebook-mainosta käsissäni.

Äitini on tehnyt villasukkia koko lapsuuteni ajan, jota katsoin ihaillen. Joka ilta hän katsoi olohuoneen sohvalla televisiota ja neuloi samalla villasukkia koko perheelle. Hänellä oli olohuoneen sohvapöydän alla kori, joka oli täynnä puikkoja ja värikkäitä villalankoja. Siinä oli jotain tosi kaunista ja perinteikkäistä. Halusin tehdä samoin. Niimpä ostin Tokmannilta puikot ja muutaman kerän villalankaa. 

10 vuoden tauko villasukkien neulomisesta oli todellakin tehnyt tepposensa. Otin puikot käteen ja yritin tehdä aloitussilmukkaa. Pyörittelin puikkoja ja lankaa sormieni välissä kaikin mahdollisin ja mahdottomin päin, mutta silmukkaa ei vaan syntynyt. Onneksi Google tietää kaiken. 

Googlasin villasukkaohjeita ja yritin tehdä niiden mukaisesti. Oli kuvallisia ohjeita, kirjallisia ohjeita ja videoita. Kolme eri ohjetta, kahdet totaaliset hermonmenetykset ja 45 minuuttia, niin aloitussilmukka oli onnistunut. Piru vie mikä taistelu, mutta tahdonvoimalla ja ahkeralla yrittämisellä onnistuin.

Villasukkia alkoi syntymään ja innostukseni kasvoi. Aluksi yhden villasukan tekemiseen meni valehtelematta varmaan 12 tuntia. Huomasin usein virheitä kesken sukan ja jouduin usein aloittamaan alusta. Olen myös saanut paljon lankalahjoituksia äidiltäni, anopiltani ja mammaltani – he ovat joskus neuloneet villasukkia, mutta eivät neulo enää.

Lankalahjoituksissa on paljon hyvää, mutta myös paljon haasteita – joudun nimittäin opettelemaan jokaisen eri lankatyypin neulomisen alusta. Langat on valmistettu hieman eri koostumuksilla ja ne ovat eri paksuisia. Käytössä ja etenkin pesussa ne käyttäytyvät myös eri tavalla.

Minulla on tällä hetkellä uskomattoman monta sellaista villasukkaparia, jotka eivät varsinaisesti kestä konepesua. Pyrin testaamaan erilaisista langoista tehtyjä villasukkia aina ennen villasukkien eteenpäin antamista. Yllättävän monet käyttämistäni langoista kutistuu konepesun jälkeen. Kurja puoli on vielä se, että olen saattanut tehdä monivärisiä -ja lankaisia sukkia sekoittaen eri lankatyyppejä.

Tärkein oppituntini on ollut, että lankatyyppejä ei kannata sekoittaa. Vaikka langat näyttäisivät päällisinpuolin samanpaksuisilta ja sopivan yksiin, se ei aina ole näin. On kurjaa huomata parin käyttökerran jälkeen, että toisella lankatyypillä tehty villasukan varsi kutistuu konepesussa, mutta toisella langalla tehty sukkaosuus pysyy normaalina.

Harjoitus tekee mestarin. Lukuisia random-jämälankoja käyttäneenä, olen alkanut keskittymään vain yhteen villasukkamalliin. Kaikista näistä lankakokeiluista olen päätynyt pariin suosikkiin ja pyrin välttämään kaikkea muita lankoja. Nykyään yhden villasukan tekemiseen minulla menee noin 5 tuntia. Se on melkoinen pudotus aikaisempaan noin 12 tuntiin.

Puikkoina minulla on paksut bambupuikot. Samat puikot on olleet minulla alusta asti, enkä ymmärtänyt silloin ottaa kuvaa tai speksejä paketista. Todennäköisesti puikot on ostettu Tokmannista tai vastaavasta edullisesta ketjusta.

Bambupuikot on muuten oikein loistavat välineet aktiiviseen neulontaan. Saatan välillä neuloa neljä tuntia illassa, joka rasittaa sormia. Bambupuikot on vähän pehmeämmät käsitellä, jolloin neljä tuntia menee ihan kevyesti, kun taas perinteisillä metallipuikoilla kädet kipeytyisivät nopeammin.

Oma suosikkini: House Sulo 1,95 €/100 g (Prisma)

Villasukat Housen Sulo langasta

Lähdin etsimään omia suosikkilankojani hinta edellä. Ensin otin testaukseen lähi-Prismasta kaikista edullisimman lankakerän, eli House Sulon. Kaikkia erinäisiä random-lankoja ensin käyttäneenä neulonnan käsialalleni ja puikoilleni sopii parhaiten melko paksu House -brändin Sulo. Suloa löytyy valkoisena, mustana ja parina harmaansävynä sekä muutamana kirkkaana värinä.

Samalla suunnittelin sukilleni yhtenäisen värikaavan, jota hyödynnän joka kerta. Sukista tulee kolmiväriset, joista varren ensimmäiset viisisenttimetriä on tummanharmaita tai mustia, loppuvarsi on valkoinen tai vaaleanharmaa ja kärki on värikäs. Aika mageita, vaikka itse sanonkin. Paksusta langasta tehdyt sukat on myös varsinaisen lämpimät.

K-Citymarket myy vastaavaa kilpailijaa, joka on Novitan Pirta 2,00 €/100 g. Näiden käyttäytymisessä on ole nähnyt eroa – molemmat kestää konepesun ja langat on yhtä paksuja. Jos kävisin normaalisti K-Citymarketissa, suosikkilankani olisi todennäköisesti Pirta.

Itselläni tulee villasukkien neulominen jo niin luista ja ytimistä, että katson sarjoja ja elokuvia samalla. Pääasiassa suosin vanhoja sarjoja, jotka olen nähnyt jo joskus aikasemmin. Silloin voin pääasiassa kuunnella sarjan etenemistä, koska olen nähnyt sen jo ja tiedät mitä siinä tapahtuu.

En suosittele neulomisviihteeksi mitään agressiivista toimintaa, etenkään jos et ole nähnyt sitä ennestään. Aina välillä joutuu katsomaan myös neuleen etenemistä, jolloin joku olennainen sarjan tapahtuma saattaa mennä ohi.

Sinua voisi kiinnostaa myös

Viihdettä koronakaranteeniin

29.03.2020

Kaksi viikkoa koronakaranteenia alkaa olla nyt lusittuna. Jopa minulla alkaa loppua tekeminen kesken.  Tässä pari hyvää viihdesarjaa, jotka ovat viihdyttäneet minua koronakaranteenin aikana tai ennen sitä.

Provikkapalkkaus on haasteellinen palkkaustapa​

10.02.2020

Mielenkiintoni on herättänyt lähiaikoina Elisan / Enian tapaus, jossa puhelinmyyjät ovat käyttäneet kyseenalaisia keinoja kalliimpien liittymäpakettien myynnissä. Tämä on itselleni rakas aihe, sillä en usko ollenkaan provikkapohjaiseen työntekoon.