Persoonalliset Halloween-asut

30.10.2019

Hauskaa Halloweenia!

En juurikaan juhli juhlapyhiä, ellei luvassa ole jotain hulvattoman hauskaa toimintaa. En oikeastaan juhli joulua, en syntymäpäiviä, enkä varsinkaan juhannusta.

Hyvä ystäväni on pitänyt jo vuosia aivan hulvattoman hyvät Halloween-pirskeet, joihin olen pari kertaa päässyt osallistumaan. Ammattilainen asialla – hän tekee myös työkseen tapahtumanjärjestämistä, joten hyvät juhlat ovat taatut.

Halloween on minulle juhla, jos on hyvät juhlat tiedossa. Jos ei ole mitään valmiita juhlia, en juhli mitenkään. Tänä vuonna oli tiedossa juhlaton vuosi, mutta muistelin silti viime vuosien pukuloistoa.

Osallistun nimittäin Halloween-juhlien lisäksi mielelläni myös pukeutumisrituaaleihin, joskin usein hieman omalla tavallani. Tässä viimeisimmät teokset.

Halloween on kauhun juhlaa

Halloween on juhla, joka on tunnettu kauhusta ja pelotuksesta. Kauhu ja pelko ovat kuitenkin asioita, joita ei ole määritelty mitenkään tarkemmin – mikä nyt kenellekin on pelottavaa? Kaikki eivät pelkää haamuja tai hämähäkkejä.

Pukeutumisinspiraatiota on helppoa ammentaa kauhuleffoista. Suomessakin toimii monta yritystä, jotka myyvät naamiaisasuja – ulkomaalaisista kaupoista puhumattakaan.

Itse en kuitenkaan ole liiallisen kuluttamisen ystävä, sillä en halua nurkkiini pyörimään mitään valmista. Määrittelen itseni synnynnäiseksi minimalistiksi.

Tämän takia en ole innostunut hankkimaan joka vuosi jotain uutta Halloween-asua, vaan kaivan mielelläni kaapeistani materiaalia, joista voisi saada yhdistettyä jotain valittuun teemaan sopivaa. Myös teemat siis määräytyvät usein sen mukaan, mitä kaapeista sattuu löytymään valmiina.

Halloween 2016

Vuonna 2016 oli aika, jolloin pari ystävääni oli raskaana tai olivat juuri saaneet lapsen.

Sillä asia oli kovasti tapetilla keskustellessani juuri äidiksi tulleiden tai sellaiseksi tulevien ystävieni kanssa, pohdin tietysti myös itseäni, jos olisin heidän tilanteessaan. Minä, lievästi kaljalle tuoksahtava, opiskelija.

Aiheesta sainkin inspiraation, sillä raskaana oleminen kuulosti erittäin epätoivotulta – kuinka pelottavaa olisikaan olla äiti! Tuona hetkenä olin sinkku, joten olisin ollut myös yksinhuoltaja.

Kävin läpi vaatekaappiani ja huomasin, että sieltä löytyy aika järisyttävää settiä. Sain hetkessä rakennettua “Juoppo yh-äiti“-asukokoelman.

Juoppo yh-äti -teema rakentui seuraavista elementeistä:

 • Ei meikkiä, ainoastaan luomivärillä tummennetut silmänaluset, kulmakynällä yhdistyneet kulmakarvat ja huultenrajauskynällä tehdyt ekstrafinnit.
 • Tukka lähes harjattuna – oma hiuslaatuni on aika ohut laiska lettu, joka sopii hyvin tyyliin. Jätin hiukset myös pesemättä. Hiukset erittäin huolimattomalla ja löysällä sivuponnarilla, nuollen päätä.
 • Haalistuneen turkoosit rintaliivit valkoisen “This is my drinking shirt – I wear it everyday” -paidan päällä.
 • Uskomattoman ruma ysäricollagepaita.
 • Harmaat villahousut, jotka on vedetty kainaloihin asti.
 • Paidan alla raskausvatsana oli muistaakseni jotain paitoja tai kevyt viltti.
 • Saulit jalassa.
 • Rintaliivien alta pilkottaa sytkäri ja tupakka-aski, kädessä aina tölkki.

Mielestäni teema oli erittäin onnistunut. Olisi todella pelottavaa päätyä juopon yh-äidin tilanteeseen. Toivottavasti tämä ei ole kohtaloni.

Persoonallinen Halloween-asu

Halloween 2017

Seuraavan vuoden inspiraatio lähti itseasiassa edellisen vuoden Halloween-juhlissa. Joku, en kuollaksenikaan muista kuka, sanoi:

“Vähänkö olisi hauska sellainen asu, missä olisi tyyppi keskellä, toisella puolella nyrkki ja toisella hella. Sitten olisi vähän niin kuin nyrkin ja hellan välissä”. 

Ideasta toteutukseen, olihan tuo mielikuva varsin karmaiseva. Aihe oli sitä paitsi lähellä sydäntä, koska olin tämän kuvatun pelottavan tilanteen kanssa ollut itse tekemisissä.

Nyrkin ja hellan välissä -teema rakentui seuraavista elementeistä:

 • Hellan kokoinen pahvilaatikko, joka on maalattu akryyliväreillä hellan väriseksi. PS. Kannattaa muuten katsoa ensin hieman, minkä kokoinen hellan luukku on ja missä kohtaa, ennen kuin leikkaa. Ettei käy niin kuin minulla. Leikattua ei saa leikkaamattomaksi.
 • Pahvilaatikon kantamisesta tulee helpompaa, kun laittaa siihen kantonarun. Itse laitoin ylimääräisen kengännauhan selkärepun kantohihnan kaltaisesti.
 • Patakinnas, joka toimii oivana nyrkkinä.
 • Kokkiessu.
 • Laastari silmäkulmaan, tummalla luomivärillä musta silmä, levinneet huulipunat ja silmämeikit.

Tämä asu keräsi aika paljon huomiota baarissa. Huomion kiinnitti mukava kulkeva hella ja moni olikin kurkistelemassa luukun sisälle, olisiko sinne jäänyt jotain.

Hella ei myöskään ollut kovin käytännöllinen rekvisiitta täpötäydessä baarissa. Onneksi olin kuskina, niin osasin paremmin varoa ihmisiä ja olla törmäilemättä. Ja Halloweenina tieysti monella muullakin on haasteita rekvisiitan kanssa.

Nyrkin ja hellan välissä Halloween

Innostuitko tästä?

Jos innostuit persoonallisista Halloween-asuista ja sait inspiraation – jätä vinkki alapuolella olevan lomakkeen kautta! Olisi kiva kuulla ajatuksiasi erilaisista Halloween-asuista.

Minulla on usein ollut takataskussa jo seuraavan vuoden teema, mutta nyt ei ole vielä tullut mitään mieleen. Täytyy tarkkailla ympäristöä, jos vaikka ensi vuodelle löytyy hyvät teemajuhlat.

Ympäristö kyllä varmasti tarjoilee kammottavia kohtaloita, joita en itselleni kaipaisi. Olisinko ensi vuonna someöyhöttäjä? Sekin on aika luotaantyöntävä kohtalonkuva.