Petyin pääkaupunkiseutuun

03.12.2018

Olen kotoisin pienestä kaupungista, missä on vain yhdet liikennevalot. Tietysti ison kaupungin valot on houkuttaneet minua, etenkin teinivuosina.  Olinkin 16-vuotias, kun ensimmäisen kerran muutin pois lapsuudenkodistani opiskelemaan Lahteen. Muutaman mutkan kautta valuin vuosien saatossa lähemmäs pääkaupunkiseutua. Valumiseen vaikutti korkeakouluopinnot ja työpaikat, jotka olivat kaikki pääkaupunkiseudulla. Ja niin muutin minäkin. Sinne on mentävä, missä mahdollisuudet on. 

Pääkaupunkiseutu ei kuitenkaan vastannut odotuksiani.

Pääkaupunkiseudun etäisyydet

Asut Vantaalla. Sovit tapaamisen Vantaalle. Tapaamispaikka voi olla missä vain minuutin tai tunnin matkustuksen päässä. Matka-aikaan vaikuttaa ruuhka-ajat ja julkiset yhteydet. Ei ole mitenkään itsestäänselvää, että tapaamispaikka olisi ”lähellä”, vaikka se onkin samassa kaupungissa.

Pienessä kaupungissa jos sovit tapaamisen oleskelukaupunkiin, voit karttaan katsomatta arvioida matka-ajan noin 10 minuutin mittaiseksi. Kävellen 40 minuuttia. Ruuhkia ei ole juuri nimeksikään, vaan autoja saattaa olla liikenneympyrässä joku 10 kappaletta odottamassa omaa vuoroaan. Mutta ruuhkassa ei tarvitse istua 40 minuuttia. Se on luksusta!

Toisinaan tuntuu, että täällä vasta etäisyyksiä onkin. Ennen kuin olin asunut pk-seudulla, ajattelin siellä kaikkien asioiden hoituvan kuin napista painamalla. Tämähän ei siis pidä paikkaansa. Vaikka yrityksillä ja muilla laitoksilla olisi kaupungissa useampikin toimipiste, ei niissä välttämättä voi kaikkia asioita hoitaa. Viimeisen puolen vuoden sisällä olen pystynyt ”hoitamaan asioita” noin kerran täällä omassa asuinkaupungissani pk-seudulla, kun taas noin seitsemän kertaa minut on ohjattu kehyskuntiin, Porvooseen, Lohjalle tai Järvenpäähän. Syynä tähän on kuulemma ruuhkat.

Tapahtumat ja meininki

Myönnän, että halusin myös tapahtumien takia muuttaa lähemmäs pk-seutua. Ajattelin, että olisipa ihanaa kun voisi arki-iltanakin lähteä jonkun pienen harraste-jazz-bändin keikalle hetken mielijohteesta.

Enpä ole vielä kertaakaan lähtenyt. Tähän vaikuttaa jo ensin mainittu etäisyys ja tietysti oma laiskuus. Iltaisin on yleensä muutakin tekemistä, eikä ensimmäisenä tule mieleen lähteä tarpomaan kohti junaa, maksaa melkein viisi euroa matkasta Helsinkiin ja siellä pimeiden kortteleiden välissä vielä suunnistaa oikeaan paikkaan. Sama homma takaisin.

Jos asuisin pienellä paikkakunnalla, tapahtumia olisi todella rajallisesti saatavilla, etenkin mieleisiä sellaisia. Huonosti saatavilla oleminen tarkoittaa myös sitä, että kun kerran tapahtuma on kerran vuodessa, sinne täytyy mennä juuri silloin. Seuraavaan tapahtumaan voi mennä vaikka kuinka pitkä aika. Saatavuus vaikuttaa huomattavasti osallistumisprosenttiin.

Olen myös kokenut pk-seudulla liiallista tarjontaa. Tämä voi johtua myös siitä, että olen liian monenlaisista tapahtumista kiinnostunut. Jos kävisin edes puolissa mielenkiintoisissa tapahtumissa, minun täytyisi olla joka ilta kahdessa paikassa samaan aikaan. Kilpailu tapahtumien asiakkaista on varmasti kovaa.

Miksen sitten muuta pois?

Kyllä myöhemmin muutankin. Pääkaupunkiseudulla on kuitenkin hyvä aloittaa uraa, kun täällä on kaikesta huolimatta enemmän uramahdollisuuksia. Täällä voin luoda ensin suhteita, jotta myöhemmin muualla asuminen on helpompaa. Voi olla yhteydessä tuttuihin kontakteihin täällä, jos meinaa loppua työt kesken.

Vietän aikaa pääasiassa kotona ja kerran viikossa ruokakaupassa, niin on ihan sama, missä se koti ja ruokakauppa sijaitsee. Voin hyvin majailla kotonani keskellä ei mitään ja jättää pääkaupunkiseudun palvelut ja asunnot niille, jotka niitä oikeasti käyttää. Kun pääkaupunkiseudulle tulee tapaamisia, voin tarvittaessa ottaa vaikka hostellihuoneen ja yöpyä siellä. Silloin myös tapahtumiin osallistuminen on mielekkäämpää, kun täytyy yhdistää monta tapahtumaa yhteen pääkaupunkiseudun käyntiin.

© Unsplash

Sinua voisi kiinnostaa myös

Vaihto-opiskelu

11.12.2018

Ammattikorkeakoulun vaihto-opiskelu Portugalissa. Puoli vuotta vieraassa maassa, miltä tuntuu? No onneksi oli kaveri mukana! Lue tämä, jos mietit opiskelijavaihtoon lähtemistä. Muutama kullanarvoinen vinkki ja suositus Portugalin Portolle.

Kommuuniasuminen

19.09.2018

Kerrostalokolmio yhdellä vessalla + viisi aikuista, toisinaan kommuunilaisten kumppaneita ja/tai viikonloppulapsia? Omia kokemuksiani puolen vuoden kommuunielämästä ja syitä, miksi haluaisin elää kommuunissa joskus uudelleen.