Vihreä väri on Prisman

13.01.2019

Minulla on talvitakkina vihreä villakangastakki. Aivan normaali villakangastakki, mutta väri on vihreä. Parin viime vuoden ajan minulta on tultu pyytämään apua Prismassa noin kymmenen kertaa, kun minulla on ollut kyseinen takki päällä.  On uskomatonta, miten vahva voi olla brändin värin voima. Jos siis mietit jonkun värin ottamista brändisi käyttöön, en suosittele ainakaan vihreää. Se on jo varattu.

On harvinaista, että joku väri on niin tiukkaan mielletty jollekin brändille. Punainen on Coca-Colan, mutta mitä on muista? Sininen? Ei tule heti ainakaan mieleen. Keltainen? Lyö aivan tyhjää. Musta? Voisiko mustaa tai valkoista edes brändätä? Joka tapauksessa, värin brändääminen vaatii ihan todella kovaa työtä. Tähän kovaan työhön sisältyy etenkin kärsivällisyys ja pitkäjänteisyys. Ymmärrän hyvin, ettei mikään ole niin vaikeaa, kuin odotella vuosikausia tai -kymmeniä jonkun asian vakiintumista.

Mutta niin ihminen vain toimii. Asiakasta ei voi pakottaa muistamaan parin kerran jälkeen slogania tai brändi-identiteettiä. Se tunnistaminen tapahtuu, kun hän tarpeeksi monta kertaa on tekemisissä brändisi kanssa. Prisman ja Coca-Colan tapauksissa puhutaan vuosikymmenistä. Mutta tulos on helposti nähtävissä – kaikki suomalaiset ikään, sukupuoleen tai muihin demografisiin asioihin katsomatta tietää, että Prisma on vihreä ja Coca-Cola on punainen.

Koitin etsiä tutkimusta, missä olisi kerrottu enemmän aiheesta. Voisin lyödä vaikka vetoa lukeneeni, että kyselytutkimuksissa kysyttäessä ensimmäistä sanaa, mikä Prismasta tulee mieleen, on suosituin vastaus vihreä. Ei tavaratalo, ei halpuuttaminen, ei S-ryhmä vaan vihreä.

Jatkuvien Prisman valetyöntekijyyksien lisäksi minua on vain kerran luultu virheellisesti työntekijäksi. Muistaakseni tämä on tapahtunut Kauppakeskus Jumbossa Vantaalla joskus ollessani noin 19-vuotias. Olin yksin jossain hieman vaihtoehtoiseen pukeutumiseen keskittyneessä liikkeessä. Minulta tultiin kysymään vinkkejä stay-up -kokojen kanssa.

Itsekin asiakaspalvelutyötä paljon tehneenä lähden kuin automaattisesti auttamaan, jos joku sattuu apua pyytämään. Niin tein myös tällä kertaa, mutta kun kokojen kanssa tuli haasteita, kerroin, että meidän kannattaa ehkä kysyä lisää apua myyjältä. Apua pyytänyt oli hieman hämmentynyt ja pahoitteli, kun en ollutkaan myyjä.

Eihän siinä tietenkään ole mitään pahoittelemista. Jos en olisi ollut valmis auttamaan, olisin voinut kertoa heti, etten ole valitettavasti töissä täällä. Kaipaisin Suomeen ehkä hieman enemmän tuntemattomien kanssa juttelemista, jonka takia myös mielelläni ylläpidän juttelun ja auttamisen kulttuuria.

Tämä tarina auttaa taas minua sekä sinua muistamaan, miksi erillisiä työvaatteita on olemassa ihan tavallisissakin töissä. Vaikka olisikin vain yhden ihmisen kivijalkaliike keskustassa, työvaatteilla on väliä. Asiakas löytää oikean myyjän.

Onko sinua luultu koskaan virheellisesti jonkun yrityksen työntekijäksi?

hennan_vihreä_villakangastakki

Sinua voisi kiinnostaa myös

Viihdettä koronakaranteeniin

29.03.2020

Kaksi viikkoa koronakaranteenia alkaa olla nyt lusittuna. Jopa minulla alkaa loppua tekeminen kesken.  Tässä pari hyvää viihdesarjaa, jotka ovat viihdyttäneet minua koronakaranteenin aikana tai ennen sitä.

Juhlaprinsessa viihdyttää lapsia

15.11.2018

Miltä sinusta olisi tuntunut, jos lapsena syntymäpäivillesi olisi tullut ihan oikea prinsessa?Tampereella se on mahdollista! Kaiken lisäksi se on tehty erittäin komeasti. Tätä on vaikea lähteä kopioimaan ja ylittämään.